Czy istnieje coś takiego jak zdrowa czekolada?
Wraz z nadejściem Wielkanocy, w Internecie aż roi się od twierdzeń o "zdrowej czekoladzie" i "najlepszej" czekoladzie do zjedzenia podczas weekendu.
Dla wielu osób delektowanie się czekoladą jest jedną z najlepszych rzeczy związanych z wielkanocnym weekendem (bez wielkiego niedzielnego obiadu), ale dlaczego tak często po tej radości następuje niepokój i poczucie winy związane z tym, co się zjadło po zakończeniu dnia
?Niezależnie od tego, czy próbujesz schudnąć, czy masz swobodne podejście do jedzenia, wszyscy zostaliśmy zaprogramowani, aby ograniczać się, jeśli chodzi o "smakołyki"
, które lubimy.Więc podczas gdy istnieje wiele informacji o tym, jak przestać jeść czekoladę, rozmawialiśmy z dietetykiem Jenna Hope (otwiera się w nowej karcie) o tym, dlaczego nie warto odmawiać sobie słodkich smakołyków w tym sezonie, i jak po prostu cieszyć się chłonięciem najlepszych jaj wielkanocnych w ten weekend.
Czy zdrowa czekolada istnieje?
To zależy od tego, co rozumiemy przez słowo "zdrowa". Kiedy spożywane z umiarem, wszystkie rodzaje czekolady mogą pasować do zdrowej zrównoważonej diety.
"Postrzeganie żywności jako dobrej i złej może często umieszczać pewne pokarmy na piedestale i przyczyniać się do poczucia winy, co z kolei może dodać do cyklu binge i ograniczania diety", wyjaśnia dietetyk Jenna. "Cieszenie się czekoladą co jakiś czas z umiarem może przyczynić się do zdrowszej relacji z jedzeniem".
Próbując trzymać się z dala od czekolady, ponieważ ma więcej kalorii lub jest wyższa w tłuszczu niż jabłko, na przykład, tylko przyczynia się do uczucia deprywacji. "To może następnie stymulować ogromne pragnienie jedzenia i w takich przypadkach istnieje ryzyko nadmiernej konsumpcji również tych pokarmów" - mówi Jenna.
Badania z University of Canterbury (otwiera się w nowej karcie) potwierdzają to. W badaniu wzięli udział uczestnicy, którzy kojarzyli ciasto czekoladowe z poczuciem winy i ci, którzy kojarzyli je po prostu ze świętowaniem. Okazało się, że osoby, które kojarzyły ciasto czekoladowe z poczuciem winy, nie wykazywały bardziej pozytywnego nastawienia do zdrowego odżywiania ani silniejszych intencji do zdrowego odżywiania w porównaniu z drugą grupą.
W rzeczywistości badacze odkryli, że ci, którzy kojarzyli czekoladę z poczuciem winy, mieli mniejszą kontrolę behawioralną nad swoimi wzorcami żywieniowymi i doświadczyli intensywnych wahań wagi w okresie 18 miesięcy. W porównaniu z tym, ci, którzy kojarzyli ciasto czekoladowe z uroczystościami i jedli je bez ograniczeń, byli bardziej skłonni nie tylko utrzymać swoją wagę, ale byli bardziej skłonni do utraty wagi, too.
Plus, jedzenie czekolady, a nie ograniczanie go ma tak wiele więcej korzyści zdrowotnych niż tylko fizyczne, zwłaszcza jeśli chodzi o sezonowe wakacje. "Dla wielu osób spożywanie czekolady jest częścią świąt wielkanocnych, którymi cieszą się z przyjaciółmi i rodziną. Łączenie się z pisankami może być naprawdę odżywcze dla twojego społecznego samopoczucia też", Jenna points out.
A post shared by Laura Thomas, PhD, RNutr (@laurathomasphd) (opens in new tab)
Aphoto posted by na
So it's better to have a little bit of chocolate now and enjoy the moment, rather than avoid it, as you may only eat more of it than you otherwise would have in the future.
This is a point that Dr Laura Thomas, registered nutritionist and author of Just Eat It, also makes. "Tak, pokarmy wielkanocne są pyszne, ale jeśli ograniczamy pyszne pokarmy przez cały rok i mamy je tylko na specjalne okazje, czują się o wiele bardziej ekscytujące niż są w rzeczywistości. Może to spowodować, że jemy o wiele więcej niż naprawdę chcemy, ponieważ wiemy, przyjdź we wtorek, dieta zaczyna się ponownie", napisała na Instagram.
Jeśli naprawdę chcesz, aby czekolada była "zdrowsza", dlaczego nie dodać do niej, a nie zabrać? Może to oznaczać posiadanie bogatego w probiotyki jogurtu obok jajka wielkanocnego z białej czekolady, uzupełnienie wielkanocnego ciasta marchewkowego kilkoma świeżymi truskawkami lub, jeśli regularnie ćwiczysz, wskoczenie na jeden z trendów wellness na rok 2022 i pójście na wysokobiałkowy baton czekoladowy.
Czy ciem
na czekoladajest dla ciebie dobra? Ciemna czekolada nie jest dla ciebie "dobra" lub "zła", jest to po prostu inny rodzaj żywności, który powinien być włączony jako część zrównoważonej diety - jeśli lubisz ją. Zawiera jednak pewne właściwości, które mogą pomóc we wspieraniu zdrowia serca i funkcji naczyniowych, wyjaśnia Jenna.
"Ogólnie rzecz biorąc, ciemna czekolada ma znacznie wyższy procent kakao niż czekolada mleczna, która jest doskonałym źródłem polifenoli - zwłaszcza flawanoli. Mają one właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że ograniczają wolne rodniki w organizmie. Wolne rodniki są naturalnym produktem ubocznym trawienia, ćwiczeń i ekspozycji na zanieczyszczenia i przyczyniają się do uszkodzenia komórek i ich śmierci" - wyjaśnia.
"Ciemna czekolada została powiązana z poprawą funkcji naczyniowych, zmniejszeniem ciśnienia krwi i wspieraniem zdrowia serca ze względu na zawartość polifenoli i teobrominy
"
.
"Kakao jest również bogate w magnez, który wśród wielu korzyści odgrywa kluczową rolę w relaksacji mięśni i nerwów oraz produkcji energii", mówi. "Jest również zazwyczaj niższy w cukrze i dostarcza trochę wapnia i żelaza, które są ważne dla wspierania zdrowia kości i transportu tlenu wokół ciała."(
Image credit: Getty Images)Jednak ilości tych flawanoli, magnezu, wapnia i żelaza są zbyt niskie, aby faktycznie zrobić jakikolwiek znaczący wpływ na
siebie.Kilka badań, w tym jedno przeprowadzone przez Uniwersytet w Amsterdamie (otwiera się w nowej karcie), wskazuje na fakt, że te składniki odżywcze same w sobie są doskonałe dla naszego zdrowia - ale są one lepiej pozyskiwane w innych pokarmach, takich jak orzechy i nasiona, zielone warzywa liściaste i fasola.
Tak więc, jeśli jedynym powodem, dla którego decydujesz się na jajko wielkanocne z ciemnej czekolady jest to, że jest ona rzekomo "lepsza" dla Ciebie, ale w rzeczywistości wolisz mleczną czekoladę lub torbę białych czekoladowych guzików, to zawsze będzie rzeczywiście lepiej mieć te z umiarem, a nie próbować kompromisu z kwadratem hipnotyzowanej 80% ciemnej.
I to samo dotyczy niskokalorycznych alternatyw czekolad
owych.Podczas gdy mogą one być niższe w kalorii, produkt zamieniony na cukier jest często słodzikiem o nazwie sukraloza. Oprócz tego, że nadaje on żywności zbyt słodki, sztuczny smak, który może podnieść poziom insuliny, prowadząc do jeszcze większej zachcianki na cukier, jedno z badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Campinas (otwiera się w nowej zakładce) posunęło się tak daleko, że sugeruje, iż kiedy sukraloza jest podgrzewana z glicerolem, jednym ze związków w cząsteczkach tłuszczu, wytwarza szkodliwą substancję, która z czasem może stanowić zwiększone ryzyko zachorowania na raka.
W badaniu przeprowadzonym przez Middle East Technical University (otwiera się w nowej karcie) również przyjrzano się związkom zawartym w niskokalorycznej czekoladzie i stwierdzono, że tylko częściowe zastąpienie cukru, a nie całkowite, nie wpłynie na smak ani konsystencję czekolady na rynku masowym.
Tak więc, podczas gdy zakorzenione zasady kultury dietetycznej każą nam myśleć, że zawsze powinniśmy wybierać "mniejszą" opcję - czekoladę z mniejszą ilością kalorii, mniejszą ilością tłuszczu, mniejszą ilością cukru i tak dalej - jeśli chodzi o wybieranie czekolady na Wielkanoc i później, dowody sugerują, że wybieranie tego, co chcemy jeść, a nie tego, co czujemy, że "powinniśmy" jeść, w końcu wychodzi nam lepiej.