Życie kobiety

Jak często powinieneś pić kombuchę? Oto czego się dowiedziałem po piciu jej przez tydzień

Jak często powinieneś pić kombuchę? Niezależnie od tego, czy jesteś wieloletnim fanem tego fermentowanego napoju, czy ostrożnym nowicjuszem w tym trendzie, warto wiedzieć, ile trzeba go pić, aby czerpać korzyści zdrowotne.

Choć tradycja napoju pochodzi z Chin, jego nazwa jest tak naprawdę japońska i składa się z "kombu", słowa oznaczającego algi, oraz "cha", czyli słowa oznaczającego herbatę. Kombucha to czarna lub zielona herbata, w zależności od tego, na który rodzaj się zdecydujesz, która została poddana fermentacji z sacharozą wraz z określonym rodzajem zdrowych bakterii, przez okres od dziesięciu do czternastu dni.

Zawsze chętnie próbuję czegoś nowego - świadczy o tym moja ostatnia wyprawa w świat adaptogenów z moją kawą grzybową. Dlatego, aby poznać świat kombuchy i przetestować wszystkie jej zalety zdrowotne, wypróbowałam napój przez tydzień.

Jak często powinieneś pić kom

buchę?

Bezpiecznie jest pić 120ml kombuchy, jeden do trzech razy dziennie, według CDC, po badaniu przeprowadzonym przez University of Missouri (otwiera się w nowej karcie). "Spożywanie więcej niż 360ml sfermentowanego napoju w ciągu jednego dnia jest zdecydowanie niezalecane" - dodaje dr Claire Shortt, LeadScientist w FoodMarble (otwiera się w nowej zakładce).

Ale jak wszystko inne, jeśli chodzi o nasze zdrowie, każdy jest inny. "Każdy z nas może tolerować różne ilości żywności, więc ważne jest, aby sprawdzić, co działa najlepiej dla ciebie i twojego jelita. Często porady dietetyczne są bardzo uogólnione", mówi.

Jako jeden z najlepszych niskokalorycznych napojów bezalkoholowych w puszce do kupienia, kombucha jest sprzedawana dość wszędzie w USA i Wielkiej Brytanii. Zdecydowałem się na trzy różne marki do picia w domu: Słynna Remedy kombucha, Genie kombucha i Jarr kombucha. Miałem również okazję wypić kombuchę jako część mocktailu w Yeotown w Londynie.

We

wszystkich przypadkach oprócz Jarr (który jest w 240ml porcjach), piłem 330ml kombuchy raz dziennie, codziennie przez cały tydzień, więc trzymając się nieco poniżej tej maksymalnej ilości.

Słoik domowej kombuchy z warstwą bakterii fermentujących na górze

(Image credit: Getty Images

)Korzyści

płynące z kombuchyChcesz

rozwinąć regularny nawyk

picia

kombuchy

dla siebie? Oto wszystkie korzyści zdrowotne, które możesz czerpać.

1. Pomoc w poprawie zdrowia jelit

Słyszymy o naszym zdrowiu jelit cały czas; jak słabe zdrowie jelit wpływa na każdą część naszego ciała i jak istnieją łatwe sposoby, aby poprawić zdrowie jelit. Picie kombuchy, mówi dr Shortt, jest kolejnym, który można dodać do listy.

"Zdrowy mikrobiom jelitowy jest niezbędny dla naszego ogólnego samopoczucia", podkreśla. "Kombucha jest bogatym źródłem probiotyków i są to korzystne bakterie, które pomagają wspierać nasze jelita i pomagają w trawieniu, więc obecność probiotyków w kombucha może pomóc w zwiększeniu liczby zdrowych bakterii w jelitach. "

Nie mogę mówić o korzyściach osobiście, ponieważ nie piłem go regularnie przez wystarczająco długi czas, ale stwierdziłem, że mżawka z pewnością uspokoiła mój żołądek

.

2. Działanie antybakteryjne

Wzrost zainteresowania wokół suplementów odpornościowych w ostatnich latach trudno się dziwić, zwłaszcza wychodząc z pandemii. Jednak zawsze ważne jest, aby upewnić się, że to, co kupujesz rzeczywiście działa.

Witamina C jest oczywistym głównym wyborem, ale istnieją dowody sugerujące, że kombucha, zwłaszcza jej właściwości antybakteryjne, może pomóc w obronie organizmu.

"Kombucha jest znana ze swoich zdolności antybakteryjnych, które zostały przypisane wielu składnikom poza napojem, w tym jego zawartości kwasu octowego" - mówi dr Shortt. "Ten produkt jest znany z hamowania wzrostu szeregu patogennych mikrobów".

3. Aktywność antyoksydacyjna

"Wysoka liczba polifenoli w kombucha została przypisana do jej silnego potencjału przeciwutleniającego. Polifenole, takie jak flawonoidy, to związki, które otrzymujemy poprzez żywność pochodzenia roślinnego, które pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny, który może być wiodącym czynnikiem w rozwoju wielu chorób i schorzeń."

Ale to nie tylko choroby i choroby, przed którymi kombucha może pomóc chronić. "Aktywność antyoksydacyjna kombuchy pomaga również wspierać wątrobę w usuwaniu toksyn z organizmu" - mówi dr Shortt. Chociaż nie miałem kaca w trakcie mojej próby kombuchy, po dwóch kieliszkach wina w piątek wieczorem, obudziłem się z uczuciem groggy.

Po wypiciu

kombuchy znów czułem się dobrze - to ospałe uczucie w moim żołądku zniknęło.

Nie powinienem być tym jednak zbytnio zaskoczony. Kombucha zdecydowanie ma reputację lekarstwa na kaca, dlatego wiele osób sięga po kombuchę, gdy próbują skrócić czas trwania kaca.

(Image credit: Getty Images)

4. Odpowiednia alternatywa dla alkoholu

Mówiąc o kacach, kombucha czyni dla świetnej alternatywy dla alkoholu dla każdego, kto chce ograniczyć i spróbować mindful picia. Chociaż powinno to być łatwe, biorąc pod uwagę, że wszyscy znamy skutki alkoholu i co alkohol naprawdę robi z twarzą, nie da się zaprzeczyć, że wiele spotkań towarzyskich obraca się wokół gorzały. Więc z pewnością miałem zastrzeżenia, gdy przyszło mi zdecydować się na kombuchę wśród innych bezalkoholowych napojów na pikniku w sobotę.

Ale ponieważ kombucha jest moim zdaniem pyszna i jest naturalnie lekkim, musującym napojem, tak naprawdę nie zauważyłam różnicy i wyszłam z tego popołudnia bez chęci powrotu do domu i drzemki. Nikt też nie zauważył, ponieważ kombucha Remedy, którą piłam, mogła z łatwością przejść jako seltzer.

5. Świetna alternatywa dla kawy

Każdego dnia o godzinie 15.00 czuję, że poobiednia zawierucha uderza we mnie i normalnie sięgnąłbym po podwójne espresso lub Americano, aby ożywić mnie na resztę dnia.

W tym tygodniu, kiedy byłem zajęty pracą przy biurku, nie miałem okazji, by wyjść na zewnątrz i kupić kawę - a (tragicznie) zbyt późno zdałem sobie sprawę, że skończyła mi się kawa w domu. Więc przez kilka dni na początku tego tygodnia, zamiast tego wypiłem moją kombuchę, wiedząc, że zielona herbata była niezbędnym elementem.

Trzymając się zalecanego maksimum 360 ml dziennie stwierdziłem jednak, że kombucha jest jedną z najlepszych zdrowych alternatyw dla kawy. Chociaż nie dawała takiego samego kopa, naprawdę czułem różnicę po 20 minutach od zakończenia picia.

Czy kombucha jest dobra dla Ciebie?

Tak, istnieje wiele dowodów na to, że kombucha jest świetnym napojem z wyboru dzięki swoim licznym korzyściom zdrowotnym. Kombucha ma wiele takich samych właściwości jak herbata - wykazało to samo badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Missouri - a więc korzyści płynące z picia herbaty i kombuchy są podobne. Ale jest również bogaty w probiotyki, co oznacza, że jest zwycięzcą dla zdrowia jelit również.

"Bogactwo potencjalnych korzyści zdrowotnych związanych ze spożywaniem kombuchy wynika głównie z biologicznie aktywnych metabolitów, które powstają podczas procesu fermentacji" - mówi dr Shortt, odnosząc się do substancji wytwarzanych po procesie metabolizmu.

Ponieważ jednak nie jest to zwykła woda, ma pewne minusy. "Nie tylko cukier jest wymagany podczas procesu fermentacji" - wyjaśnia dr Shortt - "Ale wielu producentów kombuchy dodaje do napoju dodatkowe substancje słodzące. Warto być ostrożnym co do rodzaju i ilości dodatkowej zawartości cukru dodawanej do wybranej kombuchy."

Kombucha, będąc wytwarzana z herbaty, zawiera również kofeinę. "Zbyt dużo kofeiny może zakłócać sen i może podrażniać wyściółkę jelit, powodując biegunkę", mówi. I choć rzadko, zwłaszcza biorąc pod uwagę szeroką komercjalizację kombuchy w ostatnich latach, istnieje ryzyko infekcji, ponieważ jest to niepasteryzowany napój. "To może potencjalnie spowodować infekcję bakteryjną u tych, którzy mają obniżoną odporność. "

Wiele kombucha również zrobić go na liście najlepszych niskokalorycznych napojów alkoholowych w puszce, ponieważ producenci mogą dodać spirytus do nich. Z tego powodu i faktu, że zawierają kofeinę, dr Shortt mówi: "Kombucha powinna być unikana przez osoby z obniżoną odpornością, w ciąży i każdego, kto karmi piersią."

Jeśli chodzi o moje własne doświadczenie, zdecydowanie utrzymam kombuchę w mojej rotacji napojów. Chociaż jest droższa niż wiele innych napojów bezalkoholowych, jest tak pełna korzyści zdrowotnych, które faktycznie można poczuć w czasie rzeczywistym. Smakuje również świetnie, co jest czymś, o czym często nie myślimy, jeśli chodzi o zdrowe alternatywy, ale jest to ogromny plus.

Zobacz również