Macierzyństwo

Jaką dietę warto stosować w ciąży?

Czy istnieje specjalna dieta, którą mogą stosować kobiety w ciąży? Nie, ciąża nie jest chorobą. Ważne jest, aby Twoja dieta w ciąży była zróżnicowana. Zwróć uwagę na jakość i ilość spożywanych pokarmów. Idealnie byłoby, gdybyś jadła co najmniej 5-6 posiłków dziennie. Są pewne produkty, których w ciąży należy unikać lub ograniczyć do minimum. Pisałam o tym wcześniej. Najważniejsze jest to, abyś dbała o swoje dziecko i siebie. Dbaj o zdrowie i aktywność swojego organizmu, jednocześnie pamiętając o tym:

DLA DWOJGA NIE oznacza DLA DWOJGA!

Są pewne produkty, które są szczególnie dobre dla kobiet w ciąży. Produkty o wysokiej zawartości witamin i minerałów. Będą one dobre zarówno dla Twojego zdrowia, droga Mamo, jak i dla zdrowia Twojego maluszka. Są to.

Żurawina

Jest to szczególnie ważne dla kobiet w ciąży, które często mają infekcje dróg moczowych. W czasie ciąży wzrasta ryzyko infekcji ze względu na szereg zmian hormonalnych i fizjologicznych. Przedwczesny poród może być spowodowany wieloma infekcjami, także tymi w układzie moczowym.

Te infekcje były ciągłą walką podczas mojej ciąży. Nie jest to przyjemne, więc lekarz poradził mi zakup tabletek z żurawiną w aptece. Kupiłam też naturalny sok z żurawiny, który kosztuje około 20 zł za 500 ml.

Dlaczego żurawina?

Właściwości zakwaszające żurawiny zapobiegają osadzaniu się bakterii na ściankach i obniżają pH. Dostarcza również witaminy C, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Uszczelnia naczynia krwionośne, co jest bardzo ważne zarówno w przypadku infekcji dróg moczowych, jak i problemów z żylakami.

Słonecznik

Jest to świetna przekąska, którą można mieć w ciągu dnia, a przy tym jest bardzo zdrowa. Warto jeść nasiona słonecznika, a także olej słonecznikowy. Olej ten jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do prawidłowego rozwoju płodu. Można go również wykorzystać w różnych potrawach. Nasiona słonecznika są bogate między innymi w witaminy z grupy B, które wpływają na rozwój układu nerwowego dziecka, a także wiele składników mineralnych, takich jak magnez, cynk i żelazo, które są niezbędne do tworzenia się czerwonych krwinek i zapobiegają anemii.

Ryby

Wszyscy wiemy, że ryby są doskonałym źródłem cennych składników odżywczych i witamin. Zaleca się, aby jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. Zaleca się, aby jeść ryby co najmniej dwa razy w tygodniu. Namawiam jednak do zwiększenia spożycia ryb, szczególnie w czasie ciąży. Będzie to bowiem dobre zarówno dla Ciebie i Twojego zdrowia, jak i dla Twojego dziecka. Uwielbiam ryby w każdej postaci, zarówno smażone, pieczone, jak i w postaci pasty rybnej, surowe, czy szprotki. Mogę sobie przypomnieć czas, kiedy byłam w 8 miesiącu ciąży. Poszliśmy z mężem do kina i zjadłam cały słoik. Następnej nocy podzieliłam się z mężem tą rozrywką.

Jakie są korzyści zdrowotne z jedzenia ryb?

  • Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania oczu i mózgu dziecka. zmniejsza również szansę na przedwczesny poród i wzmacnia układ odpornościowy naszego malucha.
  • Selen, który gwarantuje prawidłowy wzrost
  • Witaminy z grupy B
  • Witamina D jest witaminą, która wzmacnia zęby i kości
  • Jod jest niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu

...i wielu innych witamin. Słyszałam też, że dzieci matek, które w czasie ciąży jadły dużo więcej ryb, rzadziej zapadają na alergie. Mają też wyższą inteligencję i lepszy rozwój poznawczy niż te, które unikają ryb.

Jakie rodzaje ryb są zalecane dla kobiet w ciąży?

  • Łosoś
  • Śledź
  • Sardynki
  • pstrąg
  • sola
  • Pollock

Zawartość rtęci sprawia, że tuńczyk (który jest bardzo popularny w naszym kraju), ryba maślana i dorsz, nie nadają się do spożycia.

Awokado

Ten owoc znany jest również jako gruszka aligatora lub smaczna gruszka. Jest on niezwykle wartościowy. Tak, jest to owoc ???? Jest idealny dla kobiet w ciąży. Jest bogaty w kwas foliowy, który jest szczególnie ważny w czasie ciąży. Kwas foliowy odpowiada za rozwój mózgu i innych narządów dziecka. Owoc ten zawiera niezwykłą ilość witamin z grupy B, szczególnie witaminy B6, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wpływa ona również na odporność. W końcu ciąża to czas, kiedy najbardziej dbasz o swoje zdrowie i unikasz zachorowań. Awokado jest bogate w witaminę C, żelazo i magnez. Nie wiem czy pamiętasz, ale Aztekowie nazywali ten owoc "masłem Boga", więc chyba nie muszę dodawać nic więcej. (Nie mogę się jednak powstrzymać, bo twierdzą, że awokado działa również jak afrodyzjak.

Kasza

Kasze to także cenne źródło witamin i minerałów, które są bardzo ważne w czasie ciąży. Są też bardzo przydatne w uodparnianiu się na stres (praktyczne porady jak można z nim walczyć podałam tutaj).

Ulubiona jest kaszagryczana, ponieważ powstaje z nasion gryki. Magnez, kwas foliowy i cynk to wszystko obfituje w tej niesamowitej kaszy. Kasza jęczmienna to chyba najbardziej znana kasza. Wytwarzana jest z jęczmienia. Posiada wysoki poziom błonnika i witaminy B1, a także B2 i B2. Jeśli masz cukrzycę lub rozwinęła się ona w czasie ciąży, kasza jęczmienna powinna stać się podstawą Twojej diety. Reguluje ona bowiem poziom cukru we krwi. Kasza jęczmienna powstaje z nasion prosa i jest bogata w żelazo, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Można nią zastąpić biały ryż, ziemniaki czy makaron, stosując kuskus i kukurydzę.

Woda

Przeciętny człowiek powinien spożywać 1,5-2 litry wody dziennie, natomiast kobieta w ciąży powinna spożywać 3 litry , a kobieta karmiąca nawet 4 litry wody dziennie.

Nawodnienie jest ważne zarówno dla przyszłej mamy jak i dziecka. Dziecko przez dziewięć miesięcy pływa w wodach płodowych, które są jego naturalnym środowiskiem. Dziecko może się prawidłowo rozwijać, jeśli ma wystarczającą ilość wód płodowych. Właściwe nawodnienie jest niezbędne do zwalczania dyskomfortu ciąży, takich jak mdłości i poranne mdłości . suchość skóry, zaparcia i popołudniowe mdłości . Picie wystarczającej ilości wody może zmniejszyć ryzyko rozwoju infekcji dróg moczowych i regulować ciśnienie krwi . Jest to szczególnie ważne dla kobiet, które cierpią z powodu żylaków . Odwodnienie może prowadzić do bólów głowy, zmęczenie i upośledzenie koncentracji . Możesz dodać plasterek pomarańczy, cytryny lub listek mięty, jeśli trudno Ci tolerować smak lub jego brak. Mniam!!!

Zobacz również